AMERIKAI FOTÓS A SZOLNOKI
EJTŐERNYŐS VILÁGBAJNOKSÁGON

(Szolnok, 1974. július 28 – augusztus 11.)A XII. Ejtőernyős Világbajnokság rendezési jogát Magyarország kapta, s a jelentős sporteseményre 1974. július 25. és augusztus 12. között került sor a 900. évfordulójára készülő Szolnokon. Abban a városban, ahol civil és katonai repülőtér is volt. Természetesen a tervek szerint a szandai rét lett volna a helyszín, ám az árvíz fenyegetése miatt a katonai repülőtérre kellett áthelyezni a versenyt. Arra a repülőtérre, ahová máskor civil magyar állampolgár sem tehette be a lábát. A rendkívüli esemény azonban látogatók tízezreit vonzotta, s a nyugati országokból érkező ejtőernyősök pedig felülről is láthatták a „béketábor” katonai objektumát. Így vált az „egyszerű” sportesemény (a szokásosnál nagyobb) állambiztonsági „kockázattá”.

Az amerikai csapat tolmácsa egy hölggyel
Mindezt természetesen nem verték „nagydobra”. A repülőtéren megforduló sokaság minderről semmit sem tudott. A sajtó csak az előkészületekről és a sporteseményekről tudósított, s azóta sem született minden részletre kiterjedő történeti munka a jelentős eseményről.
Érdekes epizód pédául, hogy az Amerikai Egyesült Államok csapatával érkezett egy tudósító, Mark Estabrook akinek első komolyabb fotós tudósítói munkája lett volna ez, ha hagyják. De nem hagyták. Bevitték a rendőrségre, ahol elvették filmjeit. Csak két tekercset tudott megmenteni. Ezekről tette közzé a néhány itt is látható felvételt.

Alkalmi matrica és cigaretta Mark Estabrook gyűjteményéből

Egy magyar fiú, akivel a szolnoki vasútállomáson ismerkedett meg Mark Estabrook

A „black market”, avagy a pénzváltás helyszíne a Tiszaligetben

A Kossuth Lajos út a 900. évfordulójára készülő Szolnokon

Életkép a Szabadság téren

Alkalmi képeslap Mark Estabrook gyűjteményéből

Kezdőlap
Képtár