Tücsök & Blogár - 010

 "Gólyatábor" — Szelevény-Halesz, 2012.04.24. 2012. ápr. 25.
gólyák

 „Tisza” elektromos meghajtású kórházi betegszállító kocsi 2012. ápr. 12.

A Szolnok Megyei Vasipari Vállalat gyártmánya az 1960-as években.
A tervező és a fotós nevét (még) nem sikerült kideríteni.
Utóirat:
Két érdekes adatra hívta fel a figyelmemet Négyesi Pál, a magyarjarmu.hu szerkesztője. Az europhoto.eu.com több fényképet közöl erről a járműről 1969. április 30-i dátummal. Hadas János fotóihoz ezt a magyarázatot fűzték: „A Tisza elnevezésű magyar kísérleti elektromos kisautó próbaúton. Az ülés támlájának lehajtásával hordágy szerelhető az elektromos kisautóra. Az Országos Reuma és Fürdőintézet megrendelésére készített kisautót a pavilonok közötti betegszállításra kívánják alkalmazni.” A magyarjarmu.hu A Villamosipari Kutatóintézet villanyautó-kísérletei című írása más néven (és némileg eltérő karosszériájú változat fotóját közölve) említi: „egy szolnoki cég segítségével elkészült a Hospedit nevű tirisztoros vezérlésű kórházi villamos jármű. Valószínű, hogy ezeknek a kísérleti járműveknek a formatervét Cserny József, a korszak ismert designere készítette”.

 Horthy István, felhők hőse 2012. febr. 19.

Kiss Gábor
Horthy István, felhők hőse


A szolnoki vadászgépek orosz felhőn szállnak,
Zengve búgnak hősi harcra győztes, büszke szárnyak,
Még az ég is nyalkán nézi: most vágtat a légbe
Horthy István, a vadászok legbátrabb vitéze.

Horthy István, ország hőse, Szolnok katonája,
Győztes jöttöd minden magyar szíve-lelke várta,
Míg te messzi földön küzdtél, imádkoztunk itt lenn,
Horthy István, felhők hőse, tartson meg az Isten.

Horthy István, hős nemzetség megdicsőült hőse,
Csaba útján messzi elszállt, nem jön vissza ő se,
Nincs is ilyen legendája nemzetünknek régen:
Horthy István, csillag lettél odafenn az égen.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Lapok, 1942. aug. 22.)

Bizonyára ez a szolnoki költő tollából származó vers a Magozott Cseresznye Horthy István című dalszövegének alapja. A Horthy István-emlék(hely)ek fotóit lásd honlapom "Panteon"-jában!

 Mozgáskorlátozottak Világtalálkozója Szolnokon? 2012. jan. 5.
A 2012. jan. 5-én készült fotón látható hat autó közül öt ablakában virít a "roki kártya" — 20-30 méterre a közterületfelügyelők irodájától (ügyfélszolgálati-, tehát munkaidejükben).

 In memoriam Pár Nándor építészmérnök (1947–2011) 2012 . jan. 1.
Pár Nándor
Az 1970-es évek közepén a SZOLNOKTERV irodájában. Forrás: Fortepan.hu. Az egész képet lásd itt!
Szakmai önéletrajza a Szolnoki Közélet 1987 decemberi számában.
Kollégái körében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája vezetőségi ülésén.
Fotó: Kósa Károly, 2009.09.09.
A szolnoki Tabán című előadásán a Civil Házban. Rendező az Auriga Sport és Szabadidős Klub.
Fotó: Kósa Károly, 2011.06.08.

 A Melbourne-i vérfürdő — 55 éve történt 2011. dec. 4.
"A melbourne-i vérfürdő a vízilabda történetének leghíresebb összecsapása, amelyet Magyarország és a Szovjetunió vívott a melbourne-i olimpián, egy hónappal az 1956-os forradalom leverését követően. Az eseményt a mindenki által ismert politikai előzmények miatt elszabaduló indulatok jellemezték a medencében és a nézőtéren is..." — így kezdődik a Wikipédia Melbourne-i vérfürdő című oldala az 1956. évi olimpia híres, december 6-án lejátszott mérkőzéséről, melynek két szolnoki résztvevője is volt: Boros Ottó és Kanizsa Tivadar.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Melbourne-i_v%C3%A9rf%C3%BCrd%C5%91
"...néhány perccel a mérkőzés vége előtt a magyarok 4-0-ra vezettek, így már biztos volt a győzelem. Ekkor történt az az emlékezetes esemény, amelyről az elődöntő a 'vérfürdő' nevet kapta: Valentyin Prokopov, a szovjet center elvesztette a fejét. A szovjet csapat egyik legjobb játékosát kezdettől Bolváry felügyelte, minden akcióját megakadályozva. Prokopov könyökkel teljes erejű víz alatti ütést mért ellenfelére, de az épp mögé érkező Zádor Ervin arcát találta el, akinek a bőre felrepedt a szeme alatt. Vére nemsokára vörösre festette a medence vizét... Az extázisban lévő szurkolók között ekkor pillanatok alatt elszabadultak a Szovjetunió elleni indulatok. Százak vetették át magukat a korláton... A találkozót nem lehetett befejezni, ezért a mérkőzést nem egészen egy perccel a hivatalos befejezés előtt magyar győzelemmel lefújta a bíró. A szovjet játékosokat a rendőrök kimenekítették az uszodából, a tömeg pedig a magyarokat ünnepelte." Ez a mérkőzés ihlette a Szabadság, szerelem című, 2006-ban készült színes magyar filmdrámát.
Boros Ottó Kanizsa Tivadar
A Tiszavidék című lap (az Új Néplap előde) is beszámolt december 8-án az olimpiai aranyéremről. Érdemes megfigyelni, mit hallgat el, és mit közöl a cikk:
"Megyénk és országunk büszkeségei
Vízilabdázóink megszerezték a kilencedik aranyérmet
A melbournei olimpia utolsó előtti napján került sor a vízilabda döntő mérkőzésére. Izgalmas, színvonalas küzdelemben Magyarország válogatottja 2:1 (2:0) arányban győzött Jugoszlávia válogatottja felett és ezzel megszerezte a kilencedik aranyérmet. A magyar csapat és a mezőny legjobbja Boros Ottó kapus, a szolnoki Dózsa játékosa volt, aki biztosan hárította a legtöbb már gólnak látszó lövést is. Vízilabda olimpiai bajnok Magyarország, 2. Jugoszlávia, 3. Szovjetúnió. A vízilabdázók győzelmével Magyarország a nem hivatalos pontversenyben a résztvevő nemzetek között a negyedik helyen végzett, kilenc aranyéremmel, a Szovjetúnió, Egyesült Államok és Ausztrália mögött.
"

Régebbi bejegyzések


Kezdőlap


Újabb bejegyzések