Ilyés Csaba felvétele
„MÁRIÁCSKA“


Szűz Mária-szobor Szolnokon,
a Szelei úti dűlőbenADATTÁR

Összeállította:
Kósa Károly
1925 szeptemberében az alábbi hírt közölte a szolnoki ferencesek által szerkesztett Katholikus Élet című folyóirat:
»A rékasi határ felé eső földekre újra visszakerül Szűz Mária szobra. Szeptember 8-án d. u. 3 órakor áldjuk meg a megújított szobrot egyik jámbor család 5 holdas birtokán. Eddig a szőlői kápolnában talált menedéket, mert előbbi gazdája nem akarta gondját viselni. Ez is jó jel, hogy áldozatosabbak híveink.«

A Historia Domusba már a jeles esemény megtörténtét jegyezték be:
»8-án áldotta meg a rékasi határban P. Mór Szűz Mária szobrát, melyet ifj. Bódi István vasutas és neje (Konstantin utca) újíttatott meg és állíttatott fel saját földjén.«A Katholikus Élet következő számában is beszámoltak az eseményről:
A rékasi határban több száz szolnoki búcsús és tanyai jelenlétében, Palla Béla és Sebestyén Sándor theológusok segédletével áldotta meg P. [Majsai] Mór Szűz Mária szobrát, melyet ifjabb Bódi István vasutas és neje újíttatott meg és helyeztetett el saját földjén.


A szoborfülkén található tábla. - Pomázi Imre felvétele, 2024.

Ennyi (ismert) írásos nyoma van a Szolnok határában, Ugarban, a Szelei út - az egykori sóút - mellett álló kicsiny építménynek. A többit már csak különféle adattárakból és emlékezésekből szedegethetjük össze. (2011-ben a Farmosi család, 2012-ben a Kovács-Korpás család, s mindkét alkalommal S. Papp Mária idézte fel emlékeit.)

Bódi István 1889-ben, Szolnokon született, édesapja szintén István, édesanyja Guba Erzsébet. Városi lakásuk a Konstantin utca 1/1. szám alatt volt. Foglalkozása szerint MÁV művezető. A felesége Búcsú Rozália.


Leányuk születési anyakönyvi bejegyzése.

Az egyik változat szerint Búcsú Rozália Szűz Mária-látomása emlékére, a másik szerint gyermekük gyógyulásának emlékére állították saját földjükön.


Liturgia az 1940-es évek végén.

Szent György napján, Kisboldogasszony ünnepén, valamint Szent Mihály napján tartottak szentmisét a "Máriácskánál". (Voltak évek, amikor elsőáldozással egybekötve.)
Ilyenkor százak gyűltek össze a környékbeli tanyákról,  s még a városból is. Vittek ételeket, italokat, s egész nap együtt ünnepeltek.
Így volt ez az 1950-es évek végéig. Elmondták, hogy 1944 októberében még az orosz (szovjet) katonák is térdelve, sírva imádkoztak előtte.


1940-es évek.

Ezután még évekig épségben maradt e kis kegyhely. Az 1990-es évektől fordult rosszabbra a sorsa: először letörték a keresztet, majd ellopták a kovácsoltvas kerítést.


Kósa Károly felvétele, 1994.

Később újabb veszély fenyegette, ezért honlapomon hívtam fel rá a figyelmet:
»1994-ben még egy kis kovácsoltvas kereszt is állt az építmény tetején, melynek méreteit érzékelteti a [... lenti], 2003-ban készített fotómon látható tízéves ifjú. A fülke ma még áll, ám az M4-es autóút Abony és Fegyvernek közötti tervezett szakaszának szinte mindegyik nyomvonalváltozata itt halad el. Bízunk benne, hogy ez a kis emlékhely nem esik az útépítés áldozatául, hanem - mint már több esetben előfordult - felújítva őrzi az arra haladók testi és lelki épségét.«A SzolnokTV Liturgia című vallási magazinjának szerkesztője, Singer Éva írt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek melyre a következő választ kapta: »A fényképen látható Mária-fülke az M4-M8 autópálya csomópontjának térségében található. Az autópálya építése a mellékelt helyszínrajz alapján a Mária-fülkét nem érinti.«
Ezután, 2011-ben egy riportot készített velem és Lévai Lászlóval, aki szintén fontosnak tartotta az emlék megmentését. (Sajnos a felvétel - remélhetőleg nem véglegesen - elveszett.)


Lévai László nyilatkozik a SzolnokTV riporterének, Singer Évának. Kósa Károly felvétele, 2011.

Az építmény állapota azonban tovább romlott, mígnem a múlt évben a Gördögök SE tagjai - akik minden évben rendeznek két túrát ezen az útvonalon - Pomázi Imre vezetésével rá nem szánták magukat, hogy (tetemes munka- és anyagi ráfordítással) felújítsák ezt a csaknem 100 éves vallási emléket. Az új szobor Lipák István, a Tápiószelei Természetbarát Klub vezetőjének adománya.

A felújítási munkálatok egyik fázisa - háttérben az M4-es autópálya korlátjával.

2024. június 22-én, a Szent Iván éji Sóút teljesítménytúra alkalmával - a túrázók, érdeklőső szolnokiak, valamint az egykor a közelben lakó S. Papp Mária jelenlétében - történt meg a felszentelés, melyet Hartung Ferenc plébános-helyettes végzett.Ilyés Csaba felvételei, miként a címképek is.


Lásd még:
Szent Iván éji túra nyílt gyalogos túra (és kerékpáros túra) (gordogok.hu)

Túra a történelmi Sóúton (tapionaturpark.hu)

A "Máriácska" helye a Google Térképen (a képen a nyílnál; jobb szélén az Abonyi úti vasúti megállóhely)::

https://www.google.hu/maps/@47.2096736,20.0943828,45m/data=!3m1!1e3?entry=ttu


Kezdőlap
Adattár