Ádámfi György
Avi-Saul Mordeháj
Csekey István
Czakó Elemér
Dancsi József
Dizseri Tamás
Druzsbáczky György
Elek István
Gácsi Mihály
Galgóczy Erzsébet
Hild Viktor
Laki Kálmán
Lenk Gusztáv
Pap István
Polgár Jozefa
Radvánszky József
Rédl János
Sóki Imre
Somogyi Ignác
Sóskúti Margit
Szalay János
Szepessy Mihály
Szűcs Sándor
Szüsz Dávid
Thiery Péter
Tóth Csongorné
Varga Sándor Frigyes
Vezéry Ödön
Vidor Győző
Vörös István

A Panel című lapban megjelent sorozat
NEVEZETES SZOLNOKIAK

Tóth Csongorné
Brisztella Anna


A felvidéki Nagyszombatban született 1864-ben. Kétéves korában árván maradt, mert édesapja, Brisztella Tamás őrnagy elesett a königgrätzi csatában. 1882-ben kötött házasságot Tóth Csongorral, aki ekkor a Mezőtúri Takarékpénztár tisztviselője volt, majd 1888-ban a – részben általa szervezett – Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Mezőgazdasági Hitelintézet és Takarékpénztár Rt. igazgatója lett. A házaspár a szolnoki Német (a mai Táncsics) utcában lakott, majd 1890-ben a Baross utca 27. számú házába költöztek. Ez a Koszorú utcai kijárattal is rendelkező kertes családi ház volt aztán évtizedekig a Tóth-család otthona.

Első gyermekük, Albin néhány hónapos korában az égbe költözött. Nem sokáig késett azonban a vigasztalás: öt – nem akármilyen karriert befutó – fiuk született. Tibor (1885-1952) MÁV üzletigazgató Szegeden, Tihamér (1889-1939) egyetemi tanár, egyházi író, római katolikus püspök Veszprémben, Titusz (1890-1919) fiatalon elhunyt, Tivadar (1892-1972) történész, gimnáziumi igazgató Pesterzsébeten, Tamás (1893-1941) jogász, 1925-től 1937-ig Szolnok város polgármestere volt.

Az 1895-ben megözvegyült asszony nagy tiszteletben állt Szolnokon. Utolsó éveit Tivadar fiánál töltötte Budapesten, s ott hunyt el 1933. április 12-én. Két nappal később Szolnokon temették. Ritkaság, hogy egy "egyszerű családanya" utolsó útja sajtóhír legyen. Tóth Csongorné temetéséről azonban minden helyi lap beszámolt. A Jász-Nagykun-Szolnokmegyei Lapok "közszeretetben és köztiszteletben álló nagyasszony"-ként méltatta. Tudatta továbbá, hogy a családi háznál felravatalozott koporsót virágok és koszorúk tömege borította, s a gyászszertartás az egész város részvéte mellett ment végbe.


Nyomtatásban: Panel, 2007.

Kezdőlap
Irományok