Ádámfi György
Avi-Saul Mordeháj
Csekey István
Czakó Elemér
Dancsi József
Dizseri Tamás
Druzsbáczky György
Elek István
Gácsi Mihály
Galgóczy Erzsébet
Hild Viktor
Laki Kálmán
Lenk Gusztáv
Pap István
Polgár Jozefa
Radvánszky József
Rédl János
Sóki Imre
Somogyi Ignác
Sóskúti Margit
Szalay János
Szepessy Mihály
Szűcs Sándor
Szüsz Dávid
Thiery Péter
Tóth Csongorné
Varga Sándor Frigyes
Vezéry Ödön
Vidor Győző
Vörös István

A Panel című lapban megjelent sorozat
NEVEZETES SZOLNOKIAK

Sóskúti Margit
a szolnoki születésű emlékiratíró


1892. január 11-én született Szolnokon, ahol 1919-ig élt. Ekkor költözött el férjével, Joanovics Auréllal előbb Aknaszlatinára, majd Beregszászra, ahol 1968. december 23-án hunyt el. Végzettségét tekintve óvónő volt.

A kárpátaljai városban kezdte el önéletrajza írását „Emlékiratok” címmel, melyet „Fiaim” címmel folytatott. Veres Péter közvetítésével kapcsolatba került Németh Lászlóval, aki 1943 májusában meglátogatta otthonában: „Ötven-egynéhány éves, méhrákja s két végzett fia van; félig süket. Gyönyörű szemek; egy artemiszi őzszépség romjai; körülötte gyönyörű kert, egy szocialista tanítóférj és sok ifjúság; a beregszászi diákok legjobbjai gyűltek oda aznap a kertjébe.” Emlékiratát — melynek kiadását erőteljesen szorgalmazta Németh László — így méltatta az író: „a legértékesebb dokumentumok egyike az 1918–43 közé eső esztendőkről (emigráció, megszállott területek szocializmusa, asszonysors); s a stílusa is tiszta, éppúgy, mint őmaga. Nem tudok belenyugodni, hogy ez a történelmi érték ővele együtt megsemmisüljön.” A „rejtélyes S. M.” sorsa Németh László egyik regényének utolsó fejezeteire is hatott: „az Iszonyt részben őmiatta nem tudom folytatni: az élet megírta jobban”.

Sóskúti Margit írásai szerencsére ránk maradtak. A Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve városunkban élő unokái őrzik őket. Számunkra különösen az „Emlékiratok”, a „Fiaim” és a „Kerteim” című elbeszélés-gyűjteménye fontos, hiszen ezek tartalmazzák a nyolcvan-száztíz évvel ezelőtti Szolnokon átélt élmények leírását. Sok fontos tudnivaló és érdekesség részeseivé tenne bennünket az a kiadó, mely vállalná közzétételüket.

Nyomtatásban: Panel, V/12. 2002. december, p. 8.
Fényképek síremlékéről és emléktáblájáról a "Panteon"-ban.
Rövid részletek a kézirataiból Nagyvárosi gyerekek, Az új lakó, Újházi Ede és a kis Hamupipőke, Futárút Bécsbe és Németh László otthona 1945-ben.

Kezdőlap

Irományok